Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Light Μουσακάς... της Κυριακής!



Όλοι λατρεύουμε τον μουσακά αλλά πολλές φορές ψάχνουμε μια νόστιμηκαι εύκολη συνταγή να τον αντικαταστήσουμε και ταυτόχρονα να πάρουμε λίγες θερμίδες...αυτή είναι η ιδανική λύση που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους!

Υλικά: 

500 γρ. Λαζάνια.

Για τη μπεσαμέλ:

1 κιλό πατάτες με τη φλούδα,
150 γρ.βούτυρο αγελάδος,
150 γρ.τριμμένο κίτρινο,
Μοσχοκάρυδο,
Αλάτι,
Πιπέρι.

Για τη γέμιση:

200 γρ.αρακάς,
2 καρότα σε ροδέλες,
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες,
2 κ.σ.κονκασέ,
1 μικρό ματσάκι άνηθο,
3 μελιτζάνες σε ροδέλες,
2 κίτρινες και 2 κόκκινες πιπεριές στα 4,
4 κολοκύθια σε μέτριες ροδέλες,
200 γρ.μανιτάρια λευκά,
λίγη φρυγανιά για την κρούστα,
ελαιόλαδο,
100 γρ.τριμμένο τυρί,
Αλάτι,
Πιπέρι.

Εκτέλεση:

Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις πατάτες με τη φλούδα.
Τις ξεφλουδίζουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές, τις πολτοποιούμε καλά με ένα πιρούνι, μαζί με αλατοπίπερο, βούτυρο,μοσχοκάρυδο και τριμμένο τυρί ώσπου να πάρουμε ένα ομογενές μείγμα.
Απλώνουμε τα λαχανικά (εκτός από τον αρακά,τα καρότα,το κρεμμυδάκι και τον άνηθο) σε ρηχό ταψί, αλατίζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά,μέχρι να μαλακώσουν.
Ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα καρότα με τα κρεμμυδάκια και τον αρακά.
Προσθέτουμε το κονκασέ, αλατοπίπερο και μισό φλιτζάνι νερό.
Σκεπάζουμε,χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7 λεπτά,μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Ρίχνουμε τον άνηθο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βράζουμε τα λαζάνια τελευταία στιγμή σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Δεν τα στραγγίζουμε.
Βουτυρώνουμε ένα πιρέξ και στρώνουμε μια μονή στρώση λαζάνια.
Πασπαλίζουμε με τυρί και απλώνουμε ομοιόμορφα τον αρακά.
Συνεχίζουμε με μια στρώση λαζάνια,τυρί,όσο αρακά μας περίσεψε και μια στρώση λαχανικών.
Συνεχίζουμε τις στρώσεις λαζάνια-τυρί-λαχανικά.
Καταλήγουμε με μια στρώση λαζάνια.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τον πουρέ,πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και φρυγανιά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η κρούστα αλλά χωρίς να ξεραθεί το τυρί, για 30 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε,διαφορετικά,όταν είναι πολύ ζεστό,τα κομμάτια διαλύονται.

Καλή όρεξη!

Κανε και εσυ like για να μαθαινεις τα γρηγορα πιατα μας!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons