Ένα κατ᾿ εξοχήν Κυριακάτικο, αλλά και εορταστικό συνήθως φαγητό, φορτωμένο με γεύσεις και μυρωδιές των παιδικών μας χρόνων.
Είναι το φαγητό, που μου άρεσε πολύ να το φτιάχνει η μαμά μου, με χοντρό μακαρόνι.
Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια
Υλικά
• 1.200 γραμ. μοσχάρι σπάλα
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
• 500 γραμ. ντομάτες περασμένες στο μούλτι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 6
• τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα (για το πασπάλισμα των μακαρονιών)
Εκτέλεση
Πλένουμε, σκουπίζουμε και κόβουμε το μοσχάρι σε μερίδες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω.
Όταν ροδίσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2΄- 3΄ λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
Συμπληρώνουμε 1 - 2 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του.
Αν χρειασθεί, προσθέτουμε και άλλο νερό.
Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν, σε μπόλικο νερό, για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασία τους.
Τα σερβίρουμε ζεστά, προσθέτουμε το κρέας, μπόλικη σάλτσα και μπόλικο τριμμένο τυρί.
Μερίδες: 6